Voyagers: A Message in a bottle…


by Martin Ocelotl

Voyagers…
a dream of  Human Race in a space bottle…

Voyager 1 - Ο πρεσβευτής μας στο Διάστημα

Voyager 1 - Ο πρεσβευτής μας στο Διάστημα

Πιστεύω πως το υπόβαθρο ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολύ πλουσιότερο ορθολογικών αποσκευών από ότι εκ πρώτης όψεως δείχνει…
Θα επιχειρήσω μια περιγραφή της φιλοσοφίας τέτοιων ενεργειών από μέρους της ανθρωπότητας.
Να μια εκλαϊκευμένη άποψη.

By Martin Ocelotl


Το Μήνυμα…

Υπόθεση 1
Στα αρχαία διαστημικά…:
Ο Voyager είναι φτιαγμένος από υλικά που δεν υπάρχουν  (ως έχουν) στο γνωστό παρατηρημένο σύμπαν και φυσικά ούτε στη Γη. Μερικά από αυτά είναι, Εξελασμένο Αλουμίνιο, Τιτάνιο, DuroPlastic, PVC, Ανθρακούχος χάλυβας και πολλά εξωτικά κράματα μετάλλων και ορυκτών. Αυτό το συνονθύλευμα υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια πολύ ειδική υπογραφή του σκάφους στο φάσμα ενεργειών.
Σε απλά ελληνικά…:
Αν κάποιος το δει στο διάστημα με ένα ραδιοτηλεσκόπιο  ή κάτι ανάλογο, αποκλείεται να μην καταλάβει ότι πρόκειται για τεχνητό προϊόν.

Υπόθεση 2
Στα αρχαία διαστημικά…:
Το ίδιο το σκάφος είναι κατασκευασμένο από δεκάδες χιλιάδες επιμέρους εξαρτήματα που προσαρμόζονται λειτουργικά μεταξύ τους με τρόπους που δεν παρατηρούνται στη φύση και άρα δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως προϊόν διαδικασίας φυσικής επιλογής, εδώ ή αλλού.
Σε απλά ελληνικά… :
Δε θα περάσει για βραχόσαυρος ή κοτρόδειλος στα χέρια όποιων κι αν πέσει.

Υπόθεση 3
Στα αρχαία διαστημικά… :
Ο σχεδιασμός του σκάφους υπακούει σε αρχές Μαθηματικών, Γεωμετρικής συμμετρίας και παραβολικής Υπέρ-συμμετρικής Γεωμετρίας. Ποτέ δεν έχουμε παρατηρήσει ανάλογο είδος φυσικού σχήματος είτε στον μακρόκοσμο είτε στον μικρόκοσμο , (γεωμορφολογικούς και ορυκτούς φυσικούς σχηματισμούς, Κρυστάλλους, υπέρρευστα, Μαγνητοελεγκτό ή ελεύθερο πλάσμα, Fractals, Μοριακές δομές κλπ) κάτι που κάνει το σκάφος, φορέα μιας αξιοπρόσεκτης Ιδιαιτερότητας για τον πιθανό παρατηρητή.
Σε απλά ελληνικά… :
Δεν θα περάσει ούτε σαν κομήτης, πέτρα, χαλάζι, ή το φασματικό σκυλί του γείτονα.

Υπόθεση 4
Στα αρχαία διαστημικά…:
Ο φωνογραφικός δίσκος, η εγχάρακτη πλάκα, οι εικόνες, περιέχουν επαρκέστερες πληροφορίες από τη στήλη της ροζέτας ,που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν…
α) σε ασφαλή συμπεράσματα πολιτισμούς έλλογων όντων με ανεπτυγμένη ευφυΐα σε επίπεδα ανάλογα της δικής μας (ή μεγαλύτερης) και
β) επισφαλή… σε πολιτισμούς έλλογων όντων με λιγότερο ανεπτυγμένη ευφυΐα της δικής μας.
Σε απλά ελληνικά:
Ή θα είναι στόκοι και θα θεοποιήσουν το σκάφος ή θα μας στείλουν πίσω ένα CD με γιαπωνέζικους χαιρετισμούς εμπλουτισμένους με μια αξιοπρεπή θεωρία των Πάντων (άντε.. έστω και την τελευταία αναβάθμιση του Standard Model)

Οι Υποθετικοί παραλήπτες


Προϋπόθεση 1

Να έχουν αναπτύξει αισθητήρια, επικοινωνίας με το περιβάλλον τους και μεταξύ τους, λειτουργιών ανάλογων των

δικών μας. Αν και ΟΧΙ απαραίτητα όμοια με τα δικά μας (μόνιμη παγίδα του ανθρωπομορφισμού).

Προϋπόθεση 2

Να έχουν αναπτύξει ευφυΐα και έναν θεμελιώδη τεχνολογικό πολιτισμό μαζί με την περιέργεια για τα θαύματα του ουρανού και του κόσμου. (Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο αν τους πέσει ο Voyager στο κεφάλι…)

Προϋπόθεση 2.1
Να μην είναι οπαδοί κάποιου φανατικού ξενοφοβικού θρησκευτικού δόγματος, ανάλογου πολλών δικών μας… (αυτό έχει ακουστεί από μερικούς ΠΟΛΥ σοβαρούς ανθρώπους)

Προϋπόθεση 3 (Και σοβαρότερη)
Να έχουν αντίληψη του σύμπαντος ανάλογη με τη δική μας. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προϋποθέσεις 1 και 2 (αντίληψη όχι περισσότερων από τρεις διαστάσεις του χώρου και την εφαπτομένη του χρόνου)

Οι Συνθήκες

α) Αν πιστεύουμε στην ύπαρξη άλλων πολιτισμών…τότε θέλουμε

1) Τα Voyagers Να βρεθούν τελικά από κάποιον, κάπου, κάποτε.
2) Να μην υπάρχει οργανικό υλικό από το οποίο να μπορέσουν να συμπεράνουν την πραγματική ηλικία του σκάφους. (και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι αυτό).
3) Να μην υπάρχει πληροφοριακό υλικό που να επισημαίνει την ακριβή θέση του Ηλιακού μας συστήματος στους Aliens. (Λόγοι υπάρχουν επίσης σοβαροί και ευνόητοι.)


β) Αν ΔΕΝ πιστεύουμε στην ύπαρξη άλλων πολιτισμών…

καμία από τις προηγούμενες συνθήκες δεν ισχύει.


Οι Πραγματικοί Παραλήπτες, ή …

1) Θα μας μοιάζουν πολύ

Οι υποθέσεις 1, 2, 3 και 4 έχουν εφαρμογή στην περίπτωση που η «κιβωτός» (Voyager) Ανακαλυφθεί από όντα που

μπορώ να περιγράψω ως εξής (στηριγμένος στην τρέχουσα άποψη της Άστροβιολογίας – Ναι υπάρχει και τέτοια).
Δύο ή περισσότερα όργανα όρασης τοποθετημένα στο πάνω μέρος του σώματος, (Στερεοσκοπική όραση και βέλτιστη αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου).

Εγκέφαλο ή κάτι ανάλογο, τοποθετημένο κοντά σε αυτά τα αισθητήρια (neuron electrochemical transfer delay time) ώστε να επιτυγχάνεται η γρηγορότερη μεταβίβαση πληροφοριών προς το οπτικό κέντρο.
Άκρα ικανά να χειρίζονται αντικείμενα -αντιτατός αντίχειρας;- ιδιότητα απαραίτητη για να αναπτυχθεί

τεχνολογικός πολιτισμός.
Ικανή μέθοδο επικοινωνίας ( με ήχο, χημικά σήματα, ηλεκτροχημικά σήματα, οπτικά σήματα ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο που να πετυχαίνει αυτό το αποτέλεσμα).

2) Θα μας μοιάζουν λίγο…

Οι υποθέσεις 1, 2 και 3 μπορούν να έχουν χρήση αν οι παραλήπτες είναι κάπως έτσι. Πολυεστιακή όραση (μύγες και άλλα έντομα), Γαγγλιακό νευρικό δίκτυο (ένας εγκέφαλος που διαχέεται σε όλο το σώμα του όντος) και πιθανό μέγεθος μερικών εκατοστών.

3) Δεν θα μας μοιάζουν καθόλου
Οι υποθέσεις 1, και 2 εξυπηρετούνται ακόμα και αν οι παραλήπτες Θα είναι Alien Σε βαθμό που τίποτε από αυτά που ξέρουμε για την βιολογία δεν μπορεί να μας βοηθήσει για να φανταστούμε. Αρκεί φυσικά να έχουν κάποιου είδους τεχνολογικό πολιτισμό. Κάτι που βεβαίως ισχύει και για τις προηγούμενες περιπτώσεις…

4) Δε θα Πληρούν τις Βασικές προϋποθέσεις της Ζωής όπως την ξέρουμε.
η Υπόθεση 1 είναι χρήσιμη έστω κι αν η ζωή σε άλλους κόσμους δεν στηρίζεται στον άνθρακα άλλα σε κάτι σαν το πυρίτιο, την αμμωνία, το άζωτο και άλλα, που τώρα δεν μπορώ να φανταστώ. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ίδιος ο ορισμός της ζωής παύει να έχει νόημα. (Ζωή προκύπτει από την ικανότητα αυτοαναπαραγωγής αντίτυπων από ένα

ον, και αυτός είναι ο τρέχων ορισμός της) Κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ζωντανός και νοήμων ένας ολόκληρος πλανήτης, ένας αστεροειδής, ένας γαλαξίας, μια λίμνη αμμωνίας η το περιήλιο κάποιου άστρου. Όπως αντιλαμβάνεσθε, εδώ ο τεχνολογικός πολιτισμός είναι κάτι που ξεφεύγει από τις δυνατότητές μου να φανταστώ και να περιγράψω.

Το αποτέλεσμα

(επιθυμητό ή όχι…)
Για τη δικιά μας γενιά (ίσως και αρκετές αργότερα) οι Voyagers θα είναι η έκφραση του ονείρου μας να κατακτήσουμε τα άστρα και να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας στη γαλαξιακή γειτονιά μας. Καθώς η Γή μας ταξιδεύει στο

χωροχρόνο του απέραντου σύμπαντος , δυο πρεσβευτές μας είναι εκεί έξω και δηλώνουν την ύπαρξη μας. Αν τελικά κάποιος κάποτε κάπου συναντήσει τους voyagers,μάλλον θα είναι κάποιος απόγονος των ανθρώπων που θα τους προσπερνάει με το σούπερ ντούπερ διαστημόπλοιο του με ανείπωτη ταχύτητα και τρομερές για τα σημερινά δεδομένα τεχνολογίες.

Μέχρι τότε αυτοί οι δυο θα είναι το όνειρο που επιχειρούμε να κάνουμε πραγματικότητα.

Καμιά φορά ο πήχης είναι απαραίτητο να μπαίνει από εμάς, αν εμείς είμαστε αυτοί που ανταγωνίζονται τους εαυτούς τους.

Οι voyagers είναι το ορόσημο της ενωμένης ανθρωπότητας απέναντι στο άγνωστο του διαστήματος.

Είτε βρεθούν από εξωγήινους είτε όχι, η παρουσία τους στο διαστρικό κενό είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να πηδάμε ψηλότερα και πέρα από την μίζερη καθημερινότητά μας, ότι μπορούμε να επενδύσουμε στα όνειρά μας και στο μέλλον.
Οτι ο ορθιος άνθρωπος εχει το κεφάλι του στραμμένο στον ουρανό έστω κι αν τα πόδια του είναι δέσμια της γης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: